Vermindering van de hittestress zonder verlies van thermische bescherming

Article
Article
Vermindering van de hittestress zonder verlies van thermische bescherming | DuPont USA
 
 
 
 
 
 

Voor een effectieve bescherming tegen brand moeten industriële arbeiders hun lichaam zo volledig mogelijk bedekken met vlamvertragende kleding. Hierbij horen ook een lange broek en lange mouwen, bedoeld voor werk in warme en vochtige klimaten. Het is begrijpelijk dat werknemers zich zorgen maken over mogelijke hittestress bij het kiezen en dragen van beschermende kleding.

Factoren die bijdragen aan hittestress

Er zijn drie factoren die bijdragen aan hittestress: externe omstandigheden, waaronder temperatuur, vochtigheid en wind; type en gewicht van de kledingstukken; en type en niveau van de activiteit.

Bij elke lichamelijke activiteit produceert ons lichaam warmte. Ons lichaam kan alleen de juiste lichaamstemperatuur aanhouden als die hitte afneemt of via de huid en de kleding wordt afgevoerd. Hittestress ontstaat als de lichaamstemperatuur te hoog wordt en blijft.

Het lichaam kan op twee manieren warme kwijtraken:

• Droge warmteoverdracht
Wanneer de omgevingstemperatuur lager is dan de temperatuur van de huid. Doordat de interne lichaamstemperatuur hoger is dan 32 °C, vindt er meestal een droge warmteoverdracht plaats.

• Warmteoverdracht door verdamping
Transpireren en het verdampen van het zweet. Bij transpireren blijft er een laagje vocht achter op de huid. Wanneer dit vocht verdampt, koelt het lichaam af. Het verschil tussen de warmte die ons lichaam produceert door lichamelijke inspanning, en de warmte die het verliest door droge warmteoverdracht en warmteoverdracht door verdamping, bepaalt hoe warm of koud we ons voelen.

Gewicht heeft meer invloed dan het type stof

De dragers van kleding hebben eerder last van hittestress door het gewicht van die kleding dan door de stoffen waarvan die kleding is gemaakt. Fabrikanten van vlamvertragende kleding vermelden meestal het gewicht van de stof in gram per vierkante meter. 

Zelfs de lichtste in de handel verkrijgbare vlamvertragende katoenen overalls worden gemaakt van stoffen met een gespecificeerd gewicht van bijna 166 g/m2, terwijl sommige veelgebruikte vlamvertragende overalls van katoen een gespecificeerd gewicht van 213 g/m2 hebben.

Kleding gemaakt van DuPont™ Nomex® vezel en DuPont™ Protera® stof is daarentegen veel lichter van gewicht. Deze kleding biedt per vierkante meter het laagst mogelijke gewicht en de allerbeste bescherming. (Vlamvertragende kleding van katoen weegt ongeveer een halve kilo meer dan kleding die is gemaakt van Nomex®.) Bij een gewicht van 107 g/m2 mag een kledingstuk van Nomex® IIIA slechts 0,6 kg wegen.

Luchtdoorlatendheid is cruciaal

Luchtdoorlaatbaarheid is het vermogen van stoffen om lucht door te laten. Omdat de meeste vlamvertragende stoffen worden behandeld of bedekt met een vlamvertragend materiaal, zijn ze niet alleen zwaarder, maar hebben ze ook een lage luchtdoorlaatbaarheid. Daarentegen biedt kleding die is gemaakt van Nomex® en Protera®, tot twee keer de luchtdoorlaatbaarheid van vlamvertragende stoffen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vochtregulering en thermisch comfort
De laatste factor waarmee rekening moet worden gehouden, is vochtregulering. Zodra het lichaam overgaat van droge overdracht van warmte naar de warmteoverdracht door verdamping, is het vermogen van een kledingstuk om het vocht van het lichaam af te voeren en te laten verdampen, een belangrijke factor in het waargenomen comfort van de drager. Kleding van Nomex® en Protera® kan vocht effectief afvoeren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Conclusie
Omdat meerdere factoren bijdragen aan hittestress, waaronder warmte, vochtigheid en mate van lichamelijke inspanning, kan geen enkel kledingstuk 100% comfort bieden. Maar de keuze van de juiste vlamvertragende kleding kan echter helpen om het comfort van de drager aangenaam te houden en de factoren te vermijden die leiden tot hittestress.

De vlambestendige eigenschap van stoffen die zijn gemaakt van Nomex® en Protera®, is niet alleen inherent aan die stoffen, maar helpt ook bij het verminderen van hittestress door een comfortabeler kledingstuk te bieden dat lichter van gewicht is en een grotere luchtdoorlaatbaarheid en een betere vochtregulering heeft.